LEGFRISSEBB

2022

SZEP.27

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím:
1054 Budapest,
Bajcsy-Zsilinszky út 52.

Postacím:
1388 Budapest, Pf. 89

Telefon:
+36 1 459 7777

Fax:
+36 1 459 7766

KRID-azonosító:
318983938

FőoldalHírekGyetván Csaba lett az Erőművek Éjszakája nagykövete

Gyetván Csaba lett az Erőművek Éjszakája nagykövete

Idén egy híresség is csatlakozott a program népszerűsítéséhez: Gyetván Csaba elismert műsorvezető, youtuber lett a rendezvénysorozat nagykövete.

Csaba idén több erőműlátogatáson vesz részt, hogy saját élményeiről is beszámolhasson. A látogatásokról izgalmas kisfilmek készülnek, melyeket a www.facebook.com/energiahivatal felületen követhetnek nyomon az érdeklődők.

  • Miért vállaltad el az Erőművek Éjszakája nagyköveti felkérését?

Mert több szempontból is telitalálat volt számomra! Egyrészt a Hogyan készül? videóimban rendszeresen előkerülnek energia-előállítással, hasznosulással kapcsolatos kérdések, és így jó pár – víz-, gáz-, nap-, hulladékhő-, biogáz stb. – erőműben jártam már forgatni.

Másrészt pedig fontosnak tartom, hogy egyre több szó essen ezekről a témákról. Ugyanis ha csak Földünk állapotát, jövőjét nézzük, összevetve a végtelen energiaigényünkkel, fontos, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan állítsunk elő energiát oly módon, hogy ne merítsük ki teljesen a Földet, ne tegyük tönkre a környezetünket.

  • Miért fontos számodra, hogy ezt megoszd a nézőkkel?

A Föld jövője és a fenntarthatóság szorosan összefügg a mi életünkkel. Tehát ha nem oldjuk meg ezt a kérdést, akkor a mi életünk sem értelmezhető hosszabb távon. Minden organizmusra, ami a Földön létezik, nekünk kell vigyáznunk. Ha az egyensúly felborul, valamilyen módon nekünk kell helyreállítani. Mindenkinek tennie kell ezért valahogy: van, akinek annyit, hogy odafigyel, elzárta-e a csapot, vagy hogy nem fogyaszt annyi energiát, mint korábban, például lekapcsolja-e a villanyt, nem hagyja bekapcsolva a tévét, amikor nem nézi, vagy épp szelektíven gyűjti a szemetet. És van, akinek több eszköz is van a kezében, én például tudok olyan tartalmakat készíteni, amelyek révén sok emberhez juttathatok el üzeneteket érthető, világos, felfogható módon. Az én felelősségem tehát abban áll, hogy ezeket közvetítsem minél többek felé, a tőlem telhető legjobb módon. Ehhez kapcsolódik az Erőművek Éjszakája is, hiszen a program is épp ezt a célt szolgálja.

  • Az Erőművek Éjszakáján a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé, szintúgy, ahogyan te szoktál a videóidban. De mi az, amiért szerinted érdemes személyesen is ellátogatni egy-egy erőműbe?

Amikor kicsit jobban belelátunk valamibe, onnantól jobban is törődünk vele. Tehát ha tudjuk, hogy az energiát hol és milyen módon állítják elő, milyen energiaforrások szükségesek hozzá, ezek milyen természeti erőforrások, akkor világosabbá válik, hogy mennyi minden szükséges ahhoz, hogy mondjuk otthon legyen fűtés, hogy jöjjön a csapból a víz, hogy menjenek a járműveink. Ha ezzel szembesülünk, az egész folyamat érthetővé válik, és ezáltal tudni fogjuk, hogy miért kell felhasználóként nagyon alaposan odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Márpedig ha valami, akkor az erőmű az a fizikai létesítmény, ahol minden kézzelfogható, látható és közel is van; azaz a látogató érzékeli, érti, és élményszerűen meg is tanulja értékelni az energiát.

  • Kinek javaslod az Erőművek Éjszakája programot?

A hasonló témájú videókból kiindulva azt látom, hogy az egészen kicsiktől a felnőttekig nagyon széles körben van arra igény, hogy ezeket az ismereteket megszerezzék. Tehát nem kell attól tartani, hogy nem mindenkinek való egy ilyen program, mert túl bonyolult, vagy monumentális, meg nehezen felfogható. Én azt gondolom, hogy még a kisebbeket is el lehet egy ilyen helyre vinni. Az ott dolgozó szakemberek, az ott meglévő demonstrációs eszközök révén érdekes és élményekkel gazdag néhány órát tölthetnek el a családok egy erőműlátogatás alkalmával, úgyhogy mindenki nyissa ki már most a naptárát, és írja be október 8-ához, hogy „Erőművek Éjszakája”.