LEGFRISSEBB

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím:
1054 Budapest,
Bajcsy-Zsilinszky út 52.

Postacím:
1388 Budapest, Pf. 89

Telefon:
+36 1 459 7777

Fax:
+36 1 459 7766

KRID-azonosító:
318983938

FőoldalHírekMa van az Erőművek Éjszakája

Ma van az Erőművek Éjszakája

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezi meg az Erőművek Éjszakáját. Az eseményre csaknem 4000 látogatót várnak a szervezők.

« 1 / 2 »

2019. október 11-én, pénteken 14 és 22 óra között országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő fűtőerőmű, tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az érdeklődők megtekinthetik az áram, a távfűtés és a használati meleg víz előállítását biztosító, sok esetben gigantikus méretű berendezések működését. Továbbá betekintést nyerhetnek az energiaellátás biztonságos és folyamatos fenntartásáért dolgozó szakemberek napi munkájába is.

A részt vevő erőművek között megtalálhatók a helyi melegvíz- és távhőszolgáltatást biztosító városi fűtőművek és hőközpontok, valamint az ország villamosenergia-ellátásáért felelős, fosszilis energiaforrásokat, biomasszát, vízenergiát, atomenergiát felhasználó nagy létesítmények is.

Az MVM GTER Zrt. Észak-Budai Fűtőerőművében tartott nyitó sajtótájékoztatón Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese elmondta, hogy a Hivatal társadalmi felelősségvállalási programjának fontos célkitűzése a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználásának ösztönzése. „Ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásainkkal, akkor jó, ha tudjuk azt is, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő” – fejtette ki az elnökhelyettes. Tóth Tamás hozzátette: a program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel.

Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) elnöke hangsúlyozta, „a MaTáSzSz-nél célunk, hogy a programban részt vevő tagvállalatainkkal együtt, hangsúlyozottan hívjuk fel a lakosság figyelmét a távhőszolgáltatásban rejlő környezetvédelmi, klímapolitikai előnyökre, valamint megmutassuk a távhőszolgáltatás izgalmas kulisszatitkait, korszerű műszaki megoldásait”.

„Az MVM Csoport az energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából Magyarország legfontosabb társaságcsoportja. A Paksi Atomerőmű fenntartható és biztonságos üzemeltetésével, az egyre bővülő megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójával, illetve a villamosenergia-rendszert szabályzó tartalék erőműveinek üzemeltetésével és folyamatos fejlesztésével nagymértékben hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához” – mondta Tompa Ferenc, az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója.

A MEKH és a csatlakozó erőművek által szervezett Erőművek Éjszakáján a látogatókat szakértő „idegenvezetők” kísérik végig az egyes helyszíneken, akik közérthetően és élményszerűen mutatják be az erőművek és a fűtőművek működését, az energiatermelés technológiai hátterét. A hagyományos energiatermelési technológiák mellett az érdeklődők több helyszínen a környezetbarát, megújuló alapú energia előállításának eljárásaival is megismerkedhetnek. Az Erőművek Éjszakája helyszíneire a szervezők csaknem 4000 regisztrált látogatót várnak.