LEGFRISSEBB

2021

SZEP.08

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím:
1054 Budapest,
Bajcsy-Zsilinszky út 52.

Postacím:
1388 Budapest, Pf. 89

Telefon:
+36 1 459 7777

Fax:
+36 1 459 7766

KRID-azonosító:
318983938

FőoldalHírekTisztelt Látogatók!

Tisztelt Látogatók!

Örömmel jelenthetem be, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal - csatlakozó partnereivel közösen – idén ismét megrendezi az Erőművek Éjszakáját. 2021. október 8-án országszerte harminchat helyszínen nyitják meg kapuikat a villamosenergiát termelő erőművek, valamint a távhőt és a melegvízszolgáltatást biztosító fűtőművek.

Az esemény jelmondata: Az energia, és ami mögötte van. Ezen a napon az érdeklődők olyan érdekes helyszíneket fedezhetnek fel, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni. Látogatóink betekinthetnek az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba, megismerhetik a bonyolult energiatermelő berendezések működését, és megtudhatják azt is, hogy a megtermelt energia hogyan jut el a felhasználókhoz. Mindebben a helyszíneket jól ismerő, szakértő idegenvezetők lesznek segítségükre.

Hivatalunk alapfeladata, hogy elsősorban a korszerű szabályozási háttér biztosításával segítse elő az energia- és közmű-szolgáltatási szektor szereplőinek hatékony, versenyképes és fenntartható működését. 21. századi, korszerű hatóságként azonban azt valljuk, hogy nekünk messzebbre kell látnunk annál, mint amit a jogszabályok feladatként előírnak számunkra. A fenntartható környezet, az energiahatékonyság, a tudatos energiafelhasználás és az energiatakarékosság olyan témák, amelyek számunkra is megkerülhetetlenek.

Amikor felkapcsoljuk a villanyt, természetesnek vesszük, hogy világos lesz; amikor feltekerjük a radiátort, természetesnek vesszük, hogy meleg lesz a lakásban. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy honnan jön az áram és miből lesz a távhő? Tudjuk-e, hogy a nap 24 órájában és az év 365 napján kik azok, akik kemény munkával, összetett technológiákat kezelve megtermelik, előállítják számunkra az energiát?

Hisszük, hogy ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásaikkal, akkor nem árt, ha ezekre a kérdésekre is ismerjük válaszokat. Az Erőművek Éjszakája program kiemelt célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal.

De ez a nap másra is lehetőséget ad. Arra, hogy nagyrabecsülésünket fejezzük ki azok előtt a szakemberek előtt, akik azokat az erőműveket és fűtőműveket működtetik, melyek a villamos energiát, a távhőt és a meleg vizet biztosítják otthonaink számára.

Köszönjük a munkájukat!

Hivatalunk és csatlakozó partnereink nevében minden Kedves Látogatónknak hasznos időtöltést és tartalmas – éjszakába nyúló – délutánt kívánok október 8-án!

 

Horváth Péter János

a MEKH elnöke