ERŐMŰVEK

Alpiq – Csepel II. Erőmű
ALTEO – Tiszaújváros Fűtőerőmű
ALTEO – Zuglói Fűtőerőmű
Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. – Biomassza Fűtőmű
Budapesti Erőmű Zrt. – Kelenföldi Erőmű
Dunamenti Erőmű Zrt. – Dunamenti Erőmű
E.ON Energiatermelő Kft. – Debreceni Erőmű
EVAT Zrt. – Felsővárosi Fűtőmű
FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Mű
FŐTÁV Zrt. – Észak-budai Fűtőmű
FŐTÁV Zrt. – Látogatóközpont
KAPOSHŐ Kanizsai utcai Fűtőmű és E.ON Gázmotoros Erőmű
Kiskörei Vízerőmű
KS ORKA Hungary – TURAWELL – Turai Geotermikus Erőmű
KUALA Kft. – Tatár Utcai Hőközpont
Mátrai Erőmű Zrt. – Mátrai Erőmű
Mohács-Hő Kft. – Liszt Ferenc Utcai Fűtőmű és Biofűtőmű
MVM GTER Zrt. Bakonyi Gázturbinás Erőmű
MVM GTER Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőmű
MVM GTER Zrt. Litéri Gázturbinás Erőmű
MVM GTER Zrt. Lőrinci Gázturbinás Gyorsindítású Erőmű
MVM GTER Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőmű
MVM MIFŰ – Kombinált Ciklusú Kiserőmű, Gázmotoros Kiserőmű, Fűtőmű
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – Látogatóközpont és üzemi terület
PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. telephelye
SZÉPHŐ Zrt. – Bakony Utcai Fűtőerőmű
SZÉPHŐ Zrt. – Király Sori Fűtőerőmű
SZETÁV Kft. – Északi I/A Fűtőmű
SZOMTÁV Vízöntő Kazánház és E.ON Szombathelyi Erőmű
SZVSZ Kft. – Kertvárosi Fűtőmű és Termálkút
Tatabánya Erőmű Kft. – Tatabányai Fűtőerőmű
TERMOSTAR Kft. – Széchenyivárosi Fűtőmű
Tisza Erőmű Kft. – Tisza II. Hőerőmű
Tiszalöki Vízerőmű
Várpalotai Fűtőmű
Veolia – DBM Zrt., Szakoly
Veolia – Debreceni Erőmű
Veolia – Dorogi Erőmű
Veolia – Nyíregyházi Erőmű
Veolia – Pannon Hőerőmű Zrt. és Zöld Zóna Látogatóközpont
Veolia – Tata Energia Kft.
VKSZ Zrt. – Haszkovó Utcai Fűtőerőmű
FőoldalKS ORKA Hungary – TURAWELL – Turai Geotermikus Erőmű

KS ORKA Hungary – TURAWELL – Turai Geotermikus Erőmű

Tura

Figyelem

  • az erőmű 6 éves kortól látogatható, de gyermekek kizárólag szülői felügyelettel, és beleegyező nyilatkozat kitöltésével vehetnek részt a látogatáson
  • a látogatásnál zárt lábbeli használata kötelező
  • a gépegységek környezetében hallásvédő eszközök (füldugó; fültok), és munkavédelmi sisak használata szükséges, melyet a látogatóink számára biztosítunk
  • alkoholos befolyásoltság, illetve egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt álló személyek belépése tilos
  • a fényképfelvételek készítése lehetséges
  • drón használatát az előírásoknak megfelelő „Légtérhasználati engedély” bemutatásával tudjuk engedélyezni!

 

A hazánkban található közel 1300 hévízkút birtokában Magyarországról teljes joggal mondható, hogy termálvízben kiemelkedően gazdag ország. A folyamatosan változó összetételű energiamixben a megújuló részarány növekedésének piaci lehetőségét felismerve a KS ORKA – TURAWELL konzorcium a közelmúltban végrehajtotta magyarországi beruházását.

A 2016, és 2017 között termálvíz-bázisra alapozott projektet a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként engedélyezte. A Pest megyei Tura városában épített kiserőmű Magyarországon az első olyan geotermikus energiát használó ipari egység, ami a hőenergia szolgáltatás mellett villamos energiát is termel, mely egyben a KS ORKA első Közép-Európai geotermikus egysége is.

2016 első félévében a föld-tulajdonjogok rendezése, a vízhasználattal kapcsolatos jogi egyeztetések is megtörténtek, így a június 29 -i alapkőletételt követően megkezdődhetett az építkezés. 2017-ben a hatósági engedélyeztetések, a nyomáspróbák, és az üzembe helyezést követően novemberben megtörtént az első párhuzamos kapcsolás is. A próbaüzem sikeresen befejeződött, így az erőmű megkapta az üzemeltetési engedélyt, és 2018. január 01.-től a KÁT mérlegkörben értékesíti a termelt villamos energiát.

Látogatóink egy rövid történeti ismertetés után a technológiába is betekintést nyerhetnek. Végigkísérhetik, amint a közel 2000 méter mélyen található rezervoárból egy darab 6kV-os frekvenciaszabályozással rendelkező termelő-szivattyú juttatja a felszínre a 125 °C-os termálvizet, amely 7 MWth hőtermelő kapacitást biztosít.

Működés közben láthatják, a zárt rendszerű ORC (organicrankinecycle – szerves rankine ciklus) technológiát alkalmazó kiserőmű két darab sorba kapcsolt blokk egységét is. A KE 2100, illetve a KE 1250 egységek összességében 3,35 MWe beépített villamos teljesítménnyel rendelkeznek. A kiadott villamos energia két ponton csatlakozik a 20 kV-os országos hálózatra.

Az érdeklődők ezen a napon szabad betekintést nyerhetnek a technológiánkba, így a látogatás végére mindenkinek egyértelművé válhat, hogy a termálvíznek, mint megújuló energiaforrásnak az ebben a formában történő hasznosításnak legfőbb előnye, hogy nincs környezetkárosító hatása. Aminek alapvető oka, hogy a kitermelt termálvíz zárt rendszerben kering, és a vonatkozó normatíváknak megfelelően teljes mennyiségben visszasajtolásra kerül.

A jövőbeli terveinkről is tájékoztatást adunk, mint például arról, hogy a 75 °C fokos, az erőművi technológiánkban már „hulladék”-nak számító visszasajtolandó termálvíz roppant értékes, és még mindig rendelkezik annyi hőenergiával, hogy későbbi felhasználásra is alkalmas. A hasznosítás ilyen alternatívái lehetnek a termálvizeket használó wellness, strand, és gyógyfürdők, vagy akár a közintézmények távhővel történő ellátása is.

Fontos még egy másik jelentős felhasználási terület is, ez pedig az üvegházi növénytermesztés. Ennél a felhasználásnál a cél, hogy a szabadföldi termesztésekkel szemben sokkal védettebb körülmények között, ellenőrzötten történjen a termesztés, így egy adott növényfajta számára a lehető legideálisabb növekedési feltételeket biztosítanak, a hidrokultúrás technológia alkalmazásával. Ha a technológia melegházzal is kombinálva lesz, úgy éves szinten 6-7 ezer tonna üvegházi zöldségkultúra termeszthető, zömmel paradicsom, paprika.

Az erőmű 97%-os kihasználtsággal üzemel, és évente több mint 16 GWh villamos-energiát termel. A megtermelt villamos, és hőenergia hozzávetőlegesen 8700 család éves energiafogyasztását, áramszükségletét elégíti ki.

KS ORKA Hungary – TURAWELL – Turai Geotermikus Erőmű
2194 Tura, József Attila utca
GPS koordináta: 47°36'14.4"N 19°33'37.7"E
https://ksorka.com/first-geothermal-power-plant-hungary/